donderdag 25 september 2008

LES 18: LIEFDE EN RELATIES IN DE HOROSCOOP


De meeste mensen zijn benieuwd naar wat hun horoscoop zegt over de liefde, relaties en het al dan niet passen bij iemand anders. Eén les is te kort om alle varianten te bespreken. Maar hier is een introductie in de astrologie van de liefde en vind je de links naar interessante informatie op Astromarkt hierover.

Elke relatie start met twee (en soms meer:) mensen. Individuen die proberen er samen wat (meer) van te maken of 1+1 = 2+.
'Samen doen' hoort bij het zevende huis. Het zevende huis begint bij de Descendant, recht tegenover de Ascendant. De as Ascendant-Descendant vertelt iets over jouw aandeel in de samenleving.1)

HET INDIVIDU
Om een relatie te beoordelen moet je de individuele horoscopen beoordelen. Als de horoscopen aanwijzingen hebben voor problemen in relaties of in de liefde in het algemeen zal dit relaties moeilijker maken. Hoe jonger het individu is, hoe moeiljker. Maar hoe meer van deze aanwijzingen, hoe minder kans er is ooit tot een compromis te komen in een relatie.
Aanwijzingen voor problemen in relaties zijn conflicten tussen planeten in de huizen of dispositoren van 1 en 7 en een aantal aspectcombinaties die voor vrouwen en mannen anders zijn...2)
Aanwijzingen voor problemen in de liefde in het algemeen vind je in conflicten tussen de planeten van de liefde onderling of in de huizen die betrokken zijn bij relaties...3)
Ook zijn er standaard relatieproblemen te verwachten met Neptunus op de Ascendant, Venus in Ram of Mars in Weegschaal, al hoeven deze niet altijd tot scheiding te leiden.

Ook hier geldt: hoe meer van deze aanwijzingen, hoe groter de kans op een scheiding of helemaal geen huwelijk of op meer dan éen huwelijk. Die laatste kans bestaat overigens ook bij de positie van Jupiter in het zevende huis.

MATCHEN: ZIJN WE 'COMPATIBLE'?
Astrologisch bekeken zijn relaties gemakkelijker als horoscopen 'matchen'. Als horoscopen matchen zijn ze 'compatible', zoals computers en programma's op elkaar kunnen aansluiten. Daarbij zijn nauwe harde aspecten zowel de reden voor contact als de reden voor een probleem. Tekens die niet bij elkaar passen, zijn tekens die 90, 150 of 180 graden van elkaar zijn verwijderd. Er zijn heel wat prettige bijkomende omstandigheden nodig om niet bij elkaar passende zontekens bij elkaar te houden. Omgekeerd is er veel nodig om wel bij elkaar passende tekens uit elkaar te drijven. Over bij elkaar passende tekens vind je veel op het internet. Natuurlijk maakt het verschil in welke sociale omstandigheden, tijd of cultuur de relatie tot stand is gekomen!...4)

HEBBEN WE IETS SAMEN?
Mensen die iets samen doen of samen hebben bouwen een relatie op op grond van iets dat 'wordt gedeeld'. Dezelfde hobby, dezelfde interessen of smaak, dezelfde moeilijke jeugd, dezelfde idealen, enz. Je vindt dat terug in het hebben van dezelfde aspectverbanden met een nauwe orb. Mensen die beiden Mars vierkant Jupiter zullen zich wellicht samen inzetten voor hetzelfde bedrijf.
Maar je kunt ook misère. Ergo, misère kan een reden zijn om juist bij elkaar te blijven. Je positie en cultuur zijn bepalend voor de manier waarop je om kunt gaan met onderlinge problemen.

COMPOSITIEHOROSCOOP
In het artikel over Andrew en Sarah heb ik het behalve over het kiezen van de juiste 'verkeerde' partner over de compositie-horoscoop. Als mensen beiden een nauw hard aspect in de geboortehoroscoop hebben, dan zal in de compositiehoroscoop hetzelfde aspect naar voren komen. Dit geldt ook voor mensen met een nauw sextiel, respectievelijk een nauwe driehoek: dat wordt een vierkant in de compositiehoroscoop. Zonder naar de aard van de aspecten te kijken (!) zie je dan een thema naar voren komen, bijvoorbeeld Venus-Uranus in de horoscoop van Andrew en Sarah. Toevallig (...) is Venus-Uranus voor een relatie moeilijk (samen - Venus - en vrij of apart - Uranus-). In de horoscoop van een vrouw wijst het meestal op scheiding.

TIJD VOOR DE LIEFDE
De individuele horoscopen, de compositiehoroscoop, de onderlinge aspectverhoudingen en al dan niet bij elkaar passende tekens zijn nog niet eens álle te bestuderen componenten. Er is ook nog zoiets als 'elkaar op de juiste tijd tegenkomen'. Als je net bent getrouwd door de getrouwde dominee van je dromen zul je niet zo snel van partner wisselen, maar kom je dezelfde dominee jaren later tegen als weduwnaar en is je huwelijk in een dip beland,dan ziet het er al heel anders uit. Of wat als je de perfecte partner ontmoet op je vijfde?:)
De transits en progressies voor vaste relaties kunnen bij iedereen anders zijn. Behalve Venus, Mars of heer 7 (de dispositor van het teken van de Descendant) kan de planeet in 7 erbij betrokken zijn of de heerser van het progressieve zevende huis. En niet te vergeten: de Maan of Ceres wanneer er een kinderwens is. Iedereen trouwt om zijn eigen reden en in sommige situaties kunnen die minder romantisch zijn dan je denkt (Saturnus voor zekerheid of voor de ziekteverzekering, zoals in de VS wel eens voorkomt of Jupiter voor je pensioen)...5) In het artikel over verliefd zijn vind je een opsomming van de daarbij passende aspecten.

1) Lees over het effect van de Ascendant en de Descendant in relaties het artikel over de liefde
2) Lees het artikel over het huwelijk tussen man en vrouw of ga naar het bericht over matchen
3) Lees over de liefdeshuizen...
4) Lees over bij elkaar passen of ga direct naar de tabel
5) Lees het artikel over de tijd voor romantische ontmoetingen

PS
Over homosexualiteit kan ik niet veel melden. Moeilijke aspecten met Venus of Mars geven een aanwijzing over problematiek in het sexleven, net als Maan-Uranus-verbanden dat kúnnen zijn, afhankelijk van opvoeding en cultuur. Er is net zo min een 'homosexuele' horoscoop als een horoscoop waaraan je kunt zien of het om een man of een vrouw gaat.

Over homosexuele relaties of mensen die relaties met mensen van hetzelfde geslacht hebben, vind je een paar berichten op Astrokrant.blogspot.com over
Jodie Foster
Kijk verder bij het bericht over Paul de Leeuw en Gordon voor het aspect Maan-Uranus dat ze delen.
Een ander voorbeeld is de horoscoop van Freddy Mercury of die van Gerard Reve

PPS
Bij liefde hoort sex. Je vindt meer over bij elkaar passende sexpartners op mijn site Astromarkt. Daar staat ook een artikel over de uitwerking van Mars, de planeet van de 'daad' in de verschillende tekens van de dierenriem.

TIP:
Lees ook het blog Astrology & Love...

Geen opmerkingen: