zaterdag 6 september 2008

LES 16: COMBINATIES VAN MIDPUNTEN EN PLANETEN DUIDEN

HOE INTERPRETEER JE MIDPUNTCOMBINATIES?
En combinaties van aspecten tussen 3 posities in de horoscoop

Ik ga je vertellen hoe je het kunt doen ZONDER een boek, maar je kunt er ook mijn boek AstroTrio bij gebruiken om op ideeën te komen.

Het duiden van midpunten en midpuntcombinaties is niet zo wonderbaarlijk of moeilijk als het lijkt. Als je een vierkant tussen Zon in Steenbok en Jupiter in Ram wilt duiden, kijk je naar: de Zon en het teken, Jupiter en het teken, het vierkant…Liefst 5 noties! Dus waarom zou het moeilijk zijn er 3 bij elkaar te voegen?
Heb je een woordenboek? Heb je fantasie en asscociatievermogen? Ken je de kernbetekenissen van de planeten en de aspecten? We nemen Zon, Jupiter en Saturnus als voorbeeldcombinatie.


A
Aan de slag!

Regel 1: houd je aan de kernbetekenissen van de planeten, lichten en hoeken (en ga pas later verder!). Dus Zon = leven, wil, gezondheid; Jupiter = vreugde, wijsheid, groei en succes; Saturnus = vermindering, tijd, leeftijd, grenzen, voorzichtigheid en verantwoordelijkheid.

Regel 2: denk aan een samenstand tussen twee of drie paren achtereenvolgens. Dus Zon + Jupiter, Zon + Saturnus en Jupiter + Saturnus. ? (Tip: lees het nog eens na in het hoofdstuk over het duiden van transits!)
Wat gebeurt er als Jupiter samengaat met de Zon? Het leven zal verbeteren. Wat gebeurt er als Saturnus samengaat met de Zon? Het leven wordt serieuzer. En wat als Jupiter en Saturnus samengaan? Je verantwoordelijkheid groeit en je vreugde wordt begrensd*).

Regel 3: Combineer de drie zaken. Een leven met groeiende verantwoordelijkheid? Verschillende posities in het leven (geluk en ongeluk wisselen elkaar sterk af)?

Regel 4: Varieer
Saturnus = vaderfiguur? Een succesvol mens (Zon-Jupiter) = je vader
Jupiter = leraar? Een serieus en verantwoord leven als leraar?
Zon = gezondheid? Hoe ouder (Saturnus) hoe beter (Jupiter)?
Saturnus = alleen? Beter af (Zon-Jupiter) alleen (Saturnus)?
Jupiter = vooruitgang? You will better walk alone

Regel 5: Kijk welke planeet het aspect met het midpunt maakt (dat is de planeet die bij progressie of transit wordt geactiveerd en het meest invloed zal hebben). Is het de Zon? Dan gaat de combinatie over gezondheid en leefwijz
Is het Jupiter? Dan is het een kwestie van succes in het leven
Is het Saturnus? Dan gaat het om je verantwoordelijkheid en beperkingen

B
Boeken
Vergelijk je eigen ideeën over de combinaties met die in het boek van Ebertin (Kombinatie van Planeetinvloeden) of die van Tyl in Solar Arcs, of….die van mij in AstroTrio.

C
Creativiteit! Combineer meer…Doe 2 midpuntcombinaties tegelijk! Bijvoorbeeld Zon/Jupiter + Saturnus/Pluto. Dat is een aspect dat je kunt lezen als ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’. Of doodsangst maakt beter. In ieder geval stopte ik met roken op dit punt nadat een familielid aan roken bezweek. Lees het bijvoorbeeld als: succesvol (Zon/Jupiter/Pluto) begrenzen (Saturnus).

D

Dieper en dieper in de stof…
Er zijn meerdere midpuntcombinaties in jouw horoscoop. Interpreteer ze zoals je een olifant zou eten (in kleine stukjes tegelijk!). Start met 1 planeet en zijn midpunten, liefst als ze recent door een transit of progressie ‘actief’ zijn gemaakt.

E
E= voor de energie die dit je kost.

F
F= voor de fouten die je in de leerperiode zult maken

G

G= voor groei
Je komt er wel!

H
Oh ja! H= voor halfsom, een ander woord voor midpunt

Veel plezier met het leren combineren. En mocht je er inspiratie bij nodig hebben: eind dit jaar is er een tweede druk van AstroTrio beschikbaar!

*) Bij een transit geldt dat de transiterende planeet de radix (geboorte)planeet beïnvloedt. Als transit Jupiter conjunct Saturnus komt groeit de verantwoordelijkheid en zie je een voordeel in een nadelige situatie. Is transit Saturnus conjunct radix Jupiter, dan komt er een eind aan een voordelige situatie.

Op Astrokrant.blogspot.com vind je bijna dagelijks voorbeelden!

LEES OOK:
Aspecten bij Astomarkt
Midpunten of halfsommen


HANDIG
Midpuntzoeker

PS d.d. 11 september:

de beloofde oplossing voor de vraag naar de betekenis van Jupiter/Uranus/Ascendant:
'Opgewekt zijn en vol vertrouwen, stimuleert anderen en maakt ze blij, je presenteren als astroloog, je leefomgeving verbeteren', vindt je in AstroTrio. Je zou daar nog aan kunnen toevoegen: een vooruitziende blik op de omgeving hebben, positieve veranderingen meemaken of teweegbrengen.

1 opmerking:

Astromarkt zei

Voor wie meer wil weten: Astromarkt heeft nu meer info over midpunten op de site staan. Hieronder vind je bijvoorbeeld een link naar het artikel over de tekens van Zon/Maan midpunt met links naar het artikel over de aspecten met Zon/Maan midpunt:

http://astromarkt.net/index.php?id=144