zaterdag 6 september 2008

LES 15: MIDPUNTEN en MIDPUNTCOMBINATIES BEREKENEN

Hieronder vind je de toelichting uit mijn boek "AstroTrio, Midpunten en aspecten combineren"

Wat is een midpunt?
Een midpunt is een punt tussen twee objecten van de horoscoop in, bijvoorbeeld tussen ascendant (punt aan de oostelijke horizon) en MC (recht boven de gebeurtenis) in.
Het punt staat dus in het midden van twee objecten, op de helft. Als op dat midpunt een hemellichaam of object staat (of daar recht tegenover) is er sprake van een direct aspect.

Wanneer is er een midpuntcombinatie of een aspectcombinatie?
Met drie planeten of posities (bijvoorbeeld Ascendant en MC) in verband met elkaar
Met een midpunt in verband met een planeet of positie
Met midpunten in verband met een ander midpunt of met twee andere planeten of posities

Hoe bereken je midpunten?
Midpunten (ook wel halfsommen genoemd) kun je laten berekenen in computerprogramma’s of zelf met de calculator berekenen. Je deelt dan de som van de lengte van twee hemellichamen door twee. De uitkomst is de lengte van het midpunt. Vervolgens kijk je of er een scherpe hoek (45, 90, 135, 180) of een samenstand (conjunctie) is met een andere hemellichaam of hoek. Zo ja, dan is er een midpuntcombinatie, die meestal kortweg ‘midpunt’ wordt genoemd.

De grondlegger van het systeem van midpunten, Alfred Witte, gebruikte ook de afstanden van 22,5 graden er tussenin (dus 22,5 graden, 45, 67,5 graden, 90, 112,5 graden, 135, 157,5 graden en 180).

Voorbeeld: Alfred Witte
Alfred Witte heeft het MC in Kreeft. De beroepsroute via de dispositor van Kreeft, de Maan in Waterman – op zich al een aanwijzing als dispositor van het MC!- , naar Uranus, Zon, Neptunus, Venus en wederom Uranus. Uranus is einddispositor van het MC. Dat geeft aan dat dat hij een avant garde beroep heeft of in de menswetenschappen werkzaam is. Jupiter staat cruciaal onderin de horoscoop op het IC. Er is een cruciale achtergrond van de zaken die bij Jupiter horen: de academie, het internationale, publicaties en overtuiging.

Jupiter met Uranus: deze combinatie voor wereldbeschouwelijkheid, komt sterk naar voren. Alle astrologen die ik heb bestudeerd hebben in hun horoscoop een verbinding met het midpunt Jupiter/Uranus. Zo ook Alfred Witte. Mercurius oppositie Uranus is een andere aanwijzing in de richting van astrologie (een controversiƫle belangstelling).

Nu dan de midpunten!
 Jupiter staat in deze horoscoop in de 28ste graad van Steenbok.
 Uranus staat in deze horoscoop in de 27ste graad van Leeuw.
 De planeten vormen dus een inconjunct (150 graden verschil).
 Het midpunt ligt dus 75 graden verwijderd van beide planeten,

Met de calculator bereken je dit als volgt:
 Jupiter in de 298ste graad
 Uranus in de 147ste graad
 Samen 445 graden.
 Dit deel je door twee.
 Uitkomst 222,5 graad.

Het midpunt staat dus in 12,5 graad Schorpioen (222,5 graden).
De ascendant staat in 20 graden Weegschaal (200 graden). Dat is 22,5 graad verder en de ascendant vormt dus volgens de regels van Witte een midpuntcombinatie met het midpunt Jupiter/Uranus.

Je schrijft dit als volgt:
Ascendant = Jupiter/Uranus
of met vermelding van het soort aspect:
Ascendant 22, Jupiter/Uranus.

Je vindt de beschrijving bij
Jupiter/Uranus/Ascendant in AstroTrio. Maar probeer zelf eens de combinatie te maken van de betekenis van Jupiter, Uranus en Ascendant. In de volgende les vind je het ABC van de combinaties! En de 'oplossing'...

OPLOSSING VAN TEST 6:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vjatsjeslav_Molotov. Hij werkte (Mars) 'achter de schermen'(Neptunus/Pluto) mee aan zuiveringen onder Stalin en toen hij uit de gratie raakte werd zijn vrouw verbannen naar Siberiƫ (let op de ongeaspecteerde Maan heer 7 aan top van deze horoscoop!). Voor zijn val zie je de moeilijk geaspecteerde Saturnus (heer1) vierkant het MC - een bijna traditionele astrologische aanwijzing -.

Geen opmerkingen: