donderdag 4 september 2008

LES 13: BETEKENIS VAN TRANSITS

Transits zijn het eenvoudigst te berekenen en gelden voor grote groepen mensen. Dit in tegenstelling tot de individuele prognose. De laatste is gebaseerd op doorrekeningen van uw geboortehoroscoop volgens het Bijbelse principe 1 dag voor 1 jaar of 1 graad voor 1 jaar. Daarvoor is het nodig de exacte geboortetijd te weten en deze met behulp van een lijst gebeurtenissen van belang te hebben bijgesteld. Zelfs dan weet je niet exact de dag en het uur of de uitwerking van een aspect. Een halve minuut verschil is een week of zes. Over dit soort progressies gaat dit verhaal niet.

Transits zijn in vergelijking met een weersvoorspelling de aankomende regenbuien, hoge,- en lagedrukgebieden en stormen. Progressies geven meer de klimaatveranderingen aan. Transits zijn uitermate bruikbaar bij het corrigeren van je radix. De langzame planeten gaan vaak retrograde (voor het oog teruglopend, in de efemeris aangegeven met R van retrograde). Dat heeft als effect dat zij meermalen hetzelfde punt in de cirkelboog passeren. Zo kan een planeet als Uranus liefst 3x over je MC, je zon of je ascendant gaan in een periode van een of twee jaar. Aan de hand van deze terugkerende aspectering kun je je horoscoop corrigeren.

De loop van de hemellichamen door ons zonnestelsel wordt transit genoemd.

Hieronder vind je de transits per planeet in de volgorde Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Je kunt voor je studie eerst terug naar de les over de betekenis van planeten, kijken naar de 'core business' van een planeet en eerst zelf bedenken wat het effect zou kunnen zijn van het transit van een planeet over je zon!

Transits van Jupiter
Als Jupiter over jouw Zon komt groeit je zelfvertrouwen en verbetert je gezondheid (al is het misschien maar tijdelijk). De een krijgt promotie, de ander een goede dokter. Jupiter is het hogedrukgebied van de astrologie.

Transits van Saturnus
Saturnus wordt wel eens afgebeeld als Vadertje Tijd. Een transit van deze planeet over je zon maakt je bewust van je beperkingen, van je leeftijd, je conditie, van het gebrek aan tijd en van je gebreken. Je wordt meer volwassen, ouder en serieuzer onder zo’n transit. Je legt je vast, je stelt je grenzen. Je wereld wordt kleiner en koeler. Je zit in het lagedrukgebied van Saturnus.


Transits van Uranus

Uranus is in 2008 in het teken de Vissen te vinden. Er zijn veel astrologen die de storingen in de elektriciteitscentrales aan deze positie van Uranus wijten. Uranus staat in ieder geval voor het onverwachte en onberekenbare. En voor in opspraak of in het nieuws komen...

Transits van Neptunus
Neptunus, de planeet van alles wat nep is, beweegt tussen 11.7 en 13.8 graden Waterman. Neptunus maakt zwak, dromerig, vals en idealistisch. Maak er wat van, zou ik zeggen, want Neptunus geeft je dan ook mooie dromen, toekomstvisioenen en spirituele ervaringen.

Transits van Pluto
Pluto is de planeet van crisis, uitputting, stress en machtsstrijd, van leven of dood. Het transit wijst op een gevoel van dreiging. Je komt als het ware aan je uiterste grenzen en dat is doodvermoeiend. Misschien doe je het zelf (je zoekt een nieuwe uitdaging en stort je er helemaal op vanuit de gedachte van 'nu of nooit').Of je wordt voor een probleem gesteld. Dat kan variƫren van levensbedreigende situaties tot een simpele verbouwing in huis. Voor degenen met een sterk geaspecteerde Pluto in de geboortehoroscoop werkt dit transit heftiger uit dan voor mensen die nauwelijks aspecten met Pluto hebben. Dat is omdat die mensn minder fanatiek zijn of minder intens leven en beleven.

Dit verhaal kun je ook en uitgebreider lezen op mijn site Astromarkt. Het artikel over conjuncties van de zon biedt nog meer aangrijpingspunten voor het duiden van transits. En er is een artikel over de dagelijkse beweging van de Zon (een zontransit dus!) over je horoscoop. Je leest het HIER

De transits van Venus en Mars zullen uitwerken als 'iets prettigs' of juist 'iets kwetsends' i.v.m. de planeet of hoek in je horoscop.

Bernadette Brady heeft een boek geschreven over voorspellende astrologie. Ik heb daarover gepubliceerd op Astromarkt.

Geen opmerkingen: