maandag 1 september 2008

LES 12: PROGRESSIES BEREKENEN

SECONDAIRE PROGRESSIES (in het kort: progressies) zijn grofweg in een oogopslag te vinden in je efemeride/sterrentabel. De posities voor een dag na je geboorte zijn die van een jaar na je geboorte. In deze les leer je deze positie exact te berekenen.

PROGRESSIE: Een dag voor een jaar*)
Het principe van de progressie is dus: een dag na je geboorte is een jaar na je geboorte. Misschien werkt het verhelderend om te weten waarom zo wordt gerekend. De aarde draait om de eigen as in een dag en in een jaar om de zon. In beide gevallen zie je vanaf de aarde de hele cirkel van de hemel om de aarde heen. In één dag heb je dus hetzelfde perspectief als in éen jaar.

Als je de nieuwe posities hebt berekend kun je bezien hoe deze zich verhouden met de oorspronkelijke posities en/of wanneer er onderling (tussen de progressieve posities) exacte aspecten worden gemaakt. Het systeem werk erg goed en meestal exact. Ik gebruikte voorheen alleen de planeten, niet het MC of de ascendant (daarvoor gebruikte ik de primaire progressie). De laatste jaren ben ik ook het progressieve MC en de ascendant ervan gaan gebruiken en de onderlinge aspecten. Primaire planeten gebruik ik niet, ik heb er nog geen resultaat mee gevonden.

Noot: de nederlandse astroloog Gieles wijkt van het systeem af door een dag af te trekken van het aantal bij te tellen dagen.
Nog even in het kort: één dag is éen jaar. De standen van X dagen na je verjaardag zijn de planeetstanden van X jaar na je verjaardag. Hieronder vind je een voorbeeldberekening met de secondaire (progressieve) maan.

PROGRESSIEVE POSITIE
De secondaire of progressieve maan geeft de positie aan van jouw persoonlijke maan op een bepaald moment in je leven. Elke dag bweegt de Maan ca. 14 graden. Voor elk jaar wordt er dus ca. 14 graden bij de positie van de maan in je geboortehoroscoop geteld om te weten waar de Maan zich bevond op de X-ste dag na je geboorte. Zo doorloopt de maan je hele horoscoop in ca. 28 jaar. Na 28, 56 en 84 jaar is de Maan dus ongeveer terug op de geboortepositie. Je schrijft dat als : progressieve Maan conjunct Maan.

Aan de hand van je persoonlijke horoscoop kun je de secondaire progressies, ook van de maan, berekenen. Je kijkt daarvoor in de sterrentabel of in je computerprogramma. Een jaar is gelijk aan een dag in deze methode. Ben je twintig jaar, dan kijk je dus waar de maan stond op de twintigste dag na je geboorte. Maar hoe bereken je nu de exacte progressieve plaats?

REKENMETHODE MET TABELDAG
Onthoud: 1 jaar = 1 dag = 24 uur. De sterrentijd verstrijkt per dag 3minuten 56.55seconden (3.9425 minuten).

Om te voorkomen dat je voor elke nieuwe dag een nieuwe horoscoop moet maken voor je geboorteuur wordt in de praktijk gebruik gemaakt van een zgn. tabeldag. De naam zegt het al: de dag die je gebruikt in de sterrentabel. De gevonden datum is alleen van belang voor het gebruik van die sterrentabel.

Voorbeeld
Als je geboren bent op 1 december om 1 uur MET, dan is de Greenwichtijd 0 uur (dat wist je natuurlijk al) en de sterrentabel staat in Greenwichtijd. Dan ben je een geluksvogel, want de standen in de tabel op 2 december zijn dan exact die van 1 jaar later.

Ben je echter om 13 uur geboren, dan is de Greenwichtijd 12 uur. De standen van 2 december om 12 uur 's middags zijn dan die van 1 jaar later. Dat wil je niet steeds berekenen. Dus je telt 12/24 van 365 terug. De standen van 2 december om 0 uur zijn dan de standen van een half jaar later (1 jaar –/- een half jaar).

Ben je om 10 uur 20 geboren, dan is de GT 9u20 (560 minuten). De tabeldag is dan 560/3.9425 minuten = 142 dagen VOOR 2 december = 13 juli. Dat is dan je tabeldag.
De standen in de sterrentabel van 2 december om 0 uur gelden dus voor 13 juli van het jaar na jouw geboorte. Die van 12 december gelden voor het elfde jaar na jouw geboorte op 13 juli.

Dus: voor elke 3.9425 minuten die je geboren bent NA 0 uur GT (in een 0 uur efemeris!) trek je 1 dag af van je geboortedatum om de tabeldag te vinden. 6 uur is 3 maanden. 12 uur een half jaar. 18 uur 9 maanden.

MAANPOSITIE
Secundaire maanpositie en aspecten berekenen

In de sterrentabel zie je de maanpositie gegeven voor 0 uur GT (in de meeste sterrentabellen. Let op, er zijn er ook die de middagpositie om 12 uur weergeven). Nu je (hierboven) de tabeldag hebt berekend is het eenvoudig te zien waar de maan staat op jouw tabeldag en waar de maan zal staan op de tabeldag van een jaar later. Het verschil is vaak zo’n 13-14 graden.

Voorbeeld van een aspectberekening:

Stel je tabeldag is als in het voorbeeld 13 juli. Je bent geboren in 1970. Op de twintigste tabeldag na je geboorte (1990) staat de Maan op 1 graad Weegschaal en op de eenentwintigste dag op 14 graden Weegschaal. Er is een verschil van 13 graden. De secundaire Maan doet er 365 dagen over om die 13 graden door te lopen (want in deze rekenwijze is een jaar gelijk aan een dag). Je hebt Jupiter op 10 graden Weegschaal staan in het zevende huis (in je geboortehoroscoop). De secundaire Maan staat in het zevende huis en gaat dus een samenstand vormen met Jupiter na 9/13de van 365 dagen. Jupiter staat op 10, Maan op 1, verschil is 9 graden. 13 graden = 365 dagen. 9/13de= 253 dagen na 13 juli = 22 maart van het jaar erop (1991).

Secundaire Maan in zeven conjunct Jupiter valt op 22 maart 1991. Een feestelijke stemming die dag en de weken eromheen wachten je dan. Misschien een bruiloft?

Dus, je kunt vrij snel zien waar je secundaire maan staat als je beschikt over een geboortehoroscoop en een sterrentabel! Maar nog sneller gaat het met een computerprogramma!:) Toch is het handig te weten waar de posities op zijn gebaseerd.
Probeer een paar keer handmatig de positie van de progressieve Maan te berekenen en vergelijk de uitkomst met je computer (of kijk bij www.astro.com en bereken je posities daar gratis).

*) Het principe van de progressie is dus: een dag na je geboorte is een jaar na je geboorte. Misschien werkt het verhelderend om te weten waarom zo wordt gerekend. De aarde draait om de eigen as in een dag en in een jaar om de zon. In beide gevallen zie je vanaf de aarde de hele cirkel van de hemel om de aarde heen. In één dag heb je dus hetzelfde perspectief als in éen jaar.

Geen opmerkingen: