vrijdag 8 augustus 2008

LES 8: HEERSERS en DISPOSITOREN

Elk teken hangt nauw samen met een planeet. Die planeet wordt 'de heerser' of 'de dispositor' genoemd. Ook over de heerschappijen is men het in de wereld van de astrologie niet eens. Meestal kun je ook ZONDER, maar het is goed om te weten hoe de samenhang tussen sterrenbeelden en planeten is.

ANTIEKE HEERSERS
VĂ³or de ontdekking van Uranus waren er 12 huizen, 12 tekens en 7 'planeten': Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Klassieke astrologen gebruiken alleen deze planeten als heersers van de tekens. Het zijn de zeven met het blote oog zichtbare lichten (Zon en Maan) en planeten.

De Zon heerst over Leeuw, de Maan over Kreeft. De planeten heersen over twee tekens. Mercurius heeft Tweelingen en Maagd. Venus heeft Stier en Weegschaal. Mars heeft Ram en Schorpioen. Jupiter heerst over Boogschutter en Vissen. Saturnus heerst over Steenbok en Waterman.

MODERNE DISPOSITOREN
Ceres is onlangs toegetreden tot het gezelschap van de 'dwergplaneten', net als Eris. Pluto was altijd planeet en is gedegradeerd tot dwergplaneet. Pluto wordt beschouwd als dispositor van Schorpioen. Ceres en Eris hebben nog geen plekje. Ceres is moeder aarde en zou dan bij een aardeteken horen, Maagd of Stier. Eris is de godin van de tweedracht, wat perfect bij Weegschaal zou passen als je het mij vraagt. Er is nog geen duidelijkheid over. Tot zolang geldt de volgende verdeling:
Ram = Mars
Stier en Weegschaal = Venus
Tweelingen en Maagd = Mercurius
Kreeft = Maan
Leeuw = Zon
Schorpioen = Pluto
Boogschutter = Jupiter
Steenbok = Saturnus
Waterman = Uranus
Vissen = Neptunus

Je kunt de heersers van de tekens gebruiken bij bijvoorbeeld de MC-route. Het MC in Ram heeft als heerser Mars. Je kijkt dan naar het teken waar Mars in staat enzovoorts tot je terug bent bij een eerdere planeet in de reeks of terechtkomt bij een planeet in eigen teken. Dat is dan de einddispositor van het MC.

Het kan gebeuren dat heersers in elkaars teken staan. Bijvoorbeeld Venus in Ram en Mars in Stier. De planeten staan dan in 'wederzijdse receptie'. Wat is wederzijdse receptie?
Een receptie is een ontvangst. In het geval van wederzijdse receptie in de horoscoop gaat het om ontvankeljkheid van beide kanten. Wederzijdse receptie van planeten doet zich voor als de heerser van het teken van de ene planeet in het teken van de andere staat en andersom. Een mooi voorbeeld is de wederzijdse receptie tussen Uranus en Neptunus die zich tot april 2011 gaat voordoen. Uranus staat dan namelijk in het teken van de Vissen. Neptunus is daar de heerser van. Deze planeet staat in het teken van de Waterman. Daar is Uranus de baas. Volgens de regels. Wat heeft dit te betekenen? In boeken over moderne astrologie is er tot nu toe weinig over te vinden. Wikipedia heeft in het Engels een klassieke uitleg over 'mutual reception'. En een paar jaar geleden is er een compleet astrologencongres over gehouden. Ik laat het klassieke fenomeen zelf buiten beschouwing.

OEFENING
Het is handig om de eigenschappen van de tekens en de planeten aan elkaar te verbinden om zo sneller te leren duiden. Denk aan Mars in Ram. De planeet van de energie in het snelle teken! Hoeveel anders werk je (Mars) met Mars in Weegschaal? In dat teken van diplomatie en samenwerking moet heel wat worden geknokt om tot overeenstemming te komen. En als je het zelf doet (Ram) gaat het sneller (Mars).

STERK EN ZWAK
In eigen teken zijn de planeten het krachtigst werkzaam. Voorbeeld:
Jupiter in Boogschutter is een rasoptimist, maar Jupiter in Steenbok kijkt liever eerst de kat uit de boom (met het risico van 'te laat' zijn voor het voordeel). Er zijn echter ook tekens (en huizen) waar planeten niet wonen, maar zich wel thuis voelen (om het beelden te zeggen:).

Mars kan heel goed werken in Steenbok. Het begin is traag, maar Mars houdt wel lang vol! Het is het locomotiefeffect.

Venus is op haar plaats in Vissen. Daar wordt haar smaak nog fijner van! En het teken Vissen wordt er vrolijker van. Venus in Vissen is romantisch en gevoelig. Daardoor kan deze combinatie kunstenaarschap opleveren.

Jupiter in Vissen is de combinatie voor de spirituele overtuiging. Jupiter in Maagd gelooft er niets van en stelt het vertrouwen in kleine en praktische dingen.

OEFENING
Probeer zelf combinaties te maken (eventueel met behulp van de testen van Astromarkt, zie links) en CHECK de uitkomst.

AANBEVELING
Het wordt nu wel tijd om boeken aan te schaffen! Kijk in de boekenlijst, snuffel eens rond in de bibliotheek of bij de betere boekhandel... De volgende les gaat over het duiden van het karakter (de quick scan, een van de pijlers van de duiding)!

Gepubliceerd: 11 augustus 2008

Geen opmerkingen: