maandag 11 augustus 2008

LES 10: SNEL DUIDEN
(TIMMERMANSOOG ONTWIKKELEN)

Het analyseren van een horoscoop wordt het 'lezen' of 'duiden' van een horoscoop genoemd. Iedere astroloog doet dat op de manier zoals hem of haar dat is geleerd en/of zoals dat het beste bevalt EN volgens de 'soort van astrologie (zie les 9)' waar de astroloog zich het best bij thuisvoelt. Je kunt je voorstellen dat het resultaat anders is dan dat van een computerhorosccop. Computerhoroscopen geven meestal een opsomming en verklaring van de posities in tekens en huizen, de ascendant en de belangrijkste aspecten. Dat is op zich interessant en leerzaam. Maar het biedt je nooit een compleeet overzicht van wat die complete mix van gegevens oplevert. En dat overzicht is dan: de kunst van het duiden.

SOM VAN DE ONDERDELEN
Niemand bestaat uit alleen zijn arm, been of kin. Als je Jantje beschrijft als een 80 cm. lang stuk been, vel en huid met pezen en een paar gewrichten, dan beschrijft je niet Jantje. Ook niet als de arm van Jantje bijzonder flexibel is of breekbaar. Zo is het ook met het beschrijven van iemands'ascendant, Zonteken of Maan.

In les 8 leerde je over de quick scan (elementen, Zon, Maan, Ascendant en belangrijkste aspecten). In mijn beginjaren heb ik geleerd dat je de zon kunt zien als wie je diep in je hart bent, de maan als je persona en de ascendant als de manier waarop je tegen de buitenwereld aankijkt en andersom. Hoe meer conflicterende tekens er zijn, hoe moeilijker het karakter, maar hoe leuker de analyse. Veel ermee oefenen baart kunst.

SNEL DUIDEN
Om snel een beeld van iemand te krijgen hebben we graag een foto, niet? Zo'n snel beeld biedt de horoscoop ook, als je weet waarnaar je moet kijken. Leer de kenmerkende planeten en posities herkennen met het boekje Astro I.D.

In het kort gaat het om de planeten op de hoeken (Ascendant, Descendant, MC en IC), de planeten het laagst onderin en hoogst bovenin (vierkant de Ascendant met ruime orb), de planeten die voor de Zon uit rijzen en de planeten die geen aspecten maken binnen teken en/of binnen 5 graden orb. In Astro I.D. vind je voldoende voorbeelden van de uitwerking van zo'n positie. Op mijn sites vind je studiemateriaal voor de combinatie van kenmerkende posities.

EEN EXTREEM VOORBEELD
Het bestuderen van extremen levert de meeste heldere treffers op. Het wordt moeilijker als je de horoscoop ziet van minder uitgesproken types. Hieronder zie je als voorbeeld de horoscoop van Hitler. Mercurius is de meest prominente planeet, Ceres is een niet te onderschatten factor en als je het geheel aan kenmerken combineert zie je al snel iemand met in de eerste plaats een cruciaal spraakvermogen (Mercurius, oriëntaal, cruciaal en roepend). Iemand met een 'roepende' Mercurius moet gewoon zijn mening verkondigen en kan eindeloos praten. Daar staat tegenover dat er soms helemaal niet met zo iemand valt te praten....
Hij heeft erg controversiële opvattingen (Mercurius oppositie roepende cruciale Uranus) en komt soms hooghartig over (Uranus bij Ascendant). Het is iemand die de baas wil zijn of anderszins opvalt (Zon). Verder valt op dat hij bekend kan staan als iemand met een passie die wordt geblokkeerd of afgeremd (Venus-Mars-Saturnus met Nul Ram). En we weten hoe belangrijk de rassenleer (zaaigoed, erfgoed, genen = Ceres) voor hem was.

Voeg dat plaatje bij wat je bij de quick-scan van zijn horoscoop kon vinden (check de lezing van zijn horoscoop.

ANDER BEROEMD VOORBEELD
Nancy Reagan was voor zij First Lady werd, actrice. Kijk in de horoscoop hieronder, probeer het Astro I.D. van Nancy te ontdekken en check het in de onderste tekening.


In mijn boekje Astro I.D. vind je nog veel meer voorbeelden. Je kunt het boekje bestellen door 18 euro over te maken naar giro 9632468 tnv Astromarkt, Capelle aan den IJssel, met vermelding van het adres (!) waar het boekje dan franco naar wordt verzonden.


LES NEMEN, BOEKEN LEZEN
Vergeet niet bij MEERDERE astrologen lessen te volgen, naar lezingen te gaan en van verschillende auteurs boeken te lezen. Leer de hoofdlijnen, leer de routes en kies je eigen weg!

TEST JEZELF
Je kunt je beginnerskennis testen bij Astromarkt. Klik daarvoor HIER!

Voor de uitleg van de horoscoop van Nancy Reagan kijk je HIER

Geen opmerkingen: