zondag 10 augustus 2008

EXTRA: DE SOORTEN ASTROLOGIE

Op sites en in boeken vind je verschillende soorten astrologie genoemd. Hier en op Astromarkt vind je moderne Westerse, praktische astrologie gebaseerd op horoscopen van geboortes en gebeurtenissen en de wisselwerking ertussen. Het gaat hier niet over klassieke, mundane, vedische, esoterische of psychologische astrologie. Hieronder vind je een opsomming. De beschrijving is niet compleet, maar er zijn links naar meer informatie op het web.

Vedische astrologie is de astrologie uit India, die gebruik maakt van de huidige planeetposities en de nieuwe planeten (vanaf Uranus) geen heerschappijen toekent. De Vedische astrologie richt zich sterk op voorspellingen.

Klassieke astrologie is de astrologie die zich bezighoudt met de waardebepalingen van posities, dag-en nachtheersers, uurhoeken etc.

Esoterische astrologie heeft een bepaalde overtuiging als achtergrond (het geloof in meerdere levens, bijvoorbeeld).

Psychologische astrologie legt een verband tussen psychologie en astrologie, vaak ook in relatie tot de denkbeelden van Jung. Ik heb lang gedacht dat drs. Karen M. Hamaker-Zondag psychologe was, maar zij heeft sociale geografie en planologie gestudeerd. Toch is zij de belangrijkste vertegenwoordiger van de psychologische astrologie in Nederland. In het buitenland vind je Liz Greene.

Humanistische astrologie is de astrologie in de traditie van Dane Rudyhar en ziet de horoscoop als een pakket zaadjes (en de groei afhankelijk van waar het zaadje valt). Deze astrologie concentreert zich op de mens en zijn karakter en gebeurtenissen dragen bij aan de groei van dat karakter (hier begint de link met psychologische astrologie).

Mundane (wereldse) astrologie houdt zich bezig met het voorspellen van wereldgebeurtenissen (meestal oorlogen en rampen), vaak gebaseerd op eclipsen. In éen opzicht vind je hier iets van terug bij Astromarkt: bij de voorspellingen van voetbaluitslagen dit en vorig jaar en wanneer de horoscopen van wereldleiders aan bod komen.

Kosmobiologie of Cosmobiologie is een afsplitsing van de astrologie van de Hamburger School*). Er wordt gebruik gemaakt van midpunten (Ebertin) en van hypothetische planeten. Het boek 'Kombinatie van planeetinvloeden' van Ebertin beschouw ik als éen van de standaardwerken in de astrologie.
Zie ook site van de WKO

ASTROMARKT: Eclectische westerse astrologie
Op mijn sites vind je astrologie in verband met geboortehoroscopen, transits, progressies, midpunten en solaarhoroscopen. Je vindt hier weinig of niets over klassieke astrologie, esoterische achtergronden of psychologische wetenswaardigheden. Mag ik Astromarkt een modern westerse eclectische site voor astrologie noemen? Een eclectist neemt datgene over dat hem of haar aanspreekt. Ik voel mij niet aangesproken door de discussie over huissystemen, door de meeste onderdelen van esoterische, vedische of klassieke astrologie en ik doe niets met mundane astrologie. Daarentegen vind ik de combinatie van planeten en aspecten (incl. midpunten) weer erg waardevol. Je vindt hier ook wel eens graadbeelden genoemd (esoterisch) of Ptolemeus (klassiek: aanbevolen: de complete werken van Ptolemeus (helaas alleen in het Engels).)

Astro I.D. leidt je stap voor stap naar het lezen van een horoscoop zonder gebruik te maken van kwestieuze huissystemen en zonder het gebruik van sterrenbeelden. Zo is de methode te gebruiken voor Vedische en Westerse astrologie. Astro Trio biedt voorbeeldduidingen voor combinaties van drie planeten (zoals in midpuntcombinaties), geïnspireerd door het werk van Ebertin. Op de site Astrokrant.blogspot.com vind je voorbeelden van de manier waarop gebeurtenissen en geboortehoroscopen worden verklaard en tendenzen worden aangegeven.

PS OVER DE HAMBURGER SCHOOL
Hierbij twee internetadressen met informatie. De eerste link is encyclopedisch. De tweede gaat over Alfred Witte, de man die begon met midpunten te werken.

http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Hamburg-School-of-Astrology
http://www.astrologer.ru/Witte/biography_eng.html

Geen opmerkingen: